Valpreventie

Meest gestelde vragen

Waarom valpreventie?

Valpreventie is belangrijk omdat het helpt om ongelukken en verwondingen als gevolg van vallen te voorkomen. Vallen kunnen ernstige gevolgen hebben, vooral voor oudere mensen, zoals botbreuken, hoofdletsel en langdurige immobiliteit. Door maatregelen te nemen om vallen te voorkomen, kunnen we de veiligheid en het welzijn van mensen verbeteren. Valpreventie omvat onder andere het creëren van een veilige omgeving, het bevorderen van lichamelijke activiteit en evenwicht, het gebruik van hulpmiddelen zoals handgrepen en antislipmatten, en het bewustzijn vergroten over risicofactoren en preventieve maatregelen. Door aandacht te besteden aan valpreventie kunnen we bijdragen aan een gezondere en veiligere samenleving.

Voor welke valpreventieprogramma’s kan ik bij Fysio In Huis terecht?

1. InBalans
Het valpreventieprogramma InBalans is een gestructureerd programma dat is ontwikkeld om het risico op vallen bij ouderen te verminderen. Het programma richt zich op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit, omdat deze factoren een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van vallen. InBalans bestaat uit een combinatie van oefeningen, educatie en bewustwordingstraining. Deelnemers leren specifieke oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van evenwicht, coördinatie en spierkracht. Daarnaast worden ze geïnformeerd over risicofactoren voor vallen en krijgen ze tips en advies over hoe ze hun omgeving veiliger kunnen maken. Het programma wordt uitgevoerd in groepsverband onder begeleiding van onze getrainde professionals. InBalans heeft als doel om ouderen te helpen hun zelfvertrouwen te vergroten, hun mobiliteit te verbeteren en het risico op vallen te verminderen, zodat ze langer zelfstandig en veilig kunnen blijven functioneren.

2. Otago
Het valpreventieprogramma Otago is een wetenschappelijk onderbouwd programma dat is ontwikkeld om het risico op vallen bij ouderen te verminderen. Het programma is vernoemd naar de stad Otago in Nieuw-Zeeland, waar het oorspronkelijk is ontwikkeld en getest. Het Otago-programma bestaat uit een reeks oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van spierkracht, balans en mobiliteit. Deze oefeningen worden individueel aangepast aan de mogelijkheden en behoeften van elke deelnemer. Daarnaast omvat het programma ook een huisbezoek van onze getrainde professionals, die uw omgeving beoordeelt op mogelijke valrisico’s en advies geeft over hoe deze risico’s kunnen worden verminderd. Het Otago-programma is bedoeld om ouderen te helpen hun kracht en balans te verbeteren, hun zelfvertrouwen te vergroten en het risico op vallen te verminderen. Het wordt vaak uitgevoerd als een langdurig programma, waarbij deelnemers regelmatig worden opgevolgd en ondersteund om de beste resultaten te behalen.

Zijn er kosten verbonden aan een valpreventieprogramma?

Op dit moment zijn wij druk in gesprek met de gemeente Almere en uw zorgverzekeraar omtrent de bekostiging. Naar verwachting zullen deze in 2024 volledig worden vergoed.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een valpreventieprogramma?

Aanmelden kan eenvoudig via ons contactformulier. Klik hier!

“Voorkom vallen, bewaar je balans en geniet van elke stap in het leven.”

Fysio In Huis