Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van kinderen tot 18 jaar. De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in problemen in de motoriek en/of klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Een kind ontwikkelt al spelenderwijs de motoriek, zoals het rennen achter een bal aan of het bouwen van een toren. Bij sommige kinderen verloopt de motorische ontwikkeling echter vertraagd of anders dan verwacht. In dit geval is een kinderfysiotherapeutisch onderzoek in veel gevallen aan te bevelen.

Wanneer moet mijn kind naar de kinderfysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeutisch onderzoek is aan te bevelen bij:
– Een voorkeurshouding of afvlakking van het achterhoofd van uw baby.
– Een achterstand of variatie in de motorische ontwikkeling.
– Schrijfproblematiek.
– Aangeboren afwijkingen, zoals cerebrale parese of obstetrische plexus brachialis laesie.
– Syndromale afwijkingen, zoals het syndroom van Down.
– Oncologische klachten, zoals een hersentumor.
– Een afwijkend looppatroon
– Autistische stoornissen of sensorische integratieproblemen.
– Bij klachten als gevolg van overgewicht.
– Sportblessures of orthopedische klachten aan het houding en bewegingsapparaat.

Hoe ziet een kinderfysiotherapeutisch onderzoek eruit?

De kinderfysiotherapeut zal de eerste keer uw kind spelenderwijs onderzoeken gericht op uw vraag. Op basis van een vragengesprek en een onderzoek brengt de kinderfysiotherapeut het motorisch niveau van uw kind in kaart en/of de klachten aan het houding en bewegingsapparaat. Aan het eind van het onderzoek zullen we samen met u bepalen of de kinderfysiotherapeutische behandeling zal worden ingezet.

Hoe ziet een kinderfysiotherapeutische behandeling eruit?

In de behandeling wordt de motoriek en/of de klachten aan het houding en bewegingsapparaat spelenderwijs gestimuleerd. De kinderfysiotherapeut maakt hierbij gebruik van specifieke pedagogische en didactische principes. Ook de omgeving van het kind wordt nauw betrokken bij de behandeling, waaronder de ouders, leerkracht en familie. Adviezen, spelenderwijs oefenen en uw kind beoordelen in zijn geheel dat vinden wij zeer belangrijk.

Wordt kinderfysiotherapie vergoed?

Elk kind heeft vanuit zijn basisverzekering recht op 18 behandelingen kinderfysiotherapie per indicatie. Meer behandelingen kunnen vanuit de aanvullende verzekeringen worden vergoed. Bij kinderfysiotherapie wordt NIET eerst het eigen risico aangesproken Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.

Heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!